!خلّي الكلاب تنبح

الخط يبقى زماناً # وصاحب الخط مدفونا

Thursday, December 20, 2012

Final IIUM OPEN DEBATE



Alahamdulillah, lega rasanya sudah habis program. Kalau tak hari-hari nak memikirkan pasal benda ni.
Dan tak sangka juga dapat masuk Final! Ingatkan sampai Quarter Final je. Tahniah buat teamate saya, Redha, Farhana dan Sarah. Really bangga dapat teamate yang sanggup meluangkan masa untuk berbincang sampai malam. Walaupun last minute sampai juga ke Final. Alhamdulillah .... :)

Sampai ke Final, berjumapa dengan team yang hebat! Nuzul,Sabirah dan Badrul Aini. Walaupun tewas di tangan mereka, aku berasa puas denagn pertandingan ini. Dapat RM 250.00. Jadilah kan, seorang dapat RM 62.50 $$ ... Huhuu.


\






Pasukan TEAM A
Badrul Aini|Sabirah|Nuzul 




Barisan Hakim: Dr.Yasir,Prof Majdi,Ust Ibrahim


**Badrul Aini



Team A vs Team C




*Redha yang semangat



*Nuzul, Pendebat terbaik












**Suka gambar ni.|Nuzul n Sabirah



*Badrul Aini bersama duitnya :P






Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Thursday, December 6, 2012

1st ever IIUM OPEN DEBATE (1)



Alhamdulillah, hasil usaha dan titik peluh saya, program yang julung-julung saya adakan hampir-hampir melabuhkan tirainya. IIUM OPEN DEBATE anjuran kelab debat bahasa ARAB UIAM ini adalah buah fikiran saya. Saya merasakan bahawa program sulung saya ini perlu di adakan di akhir 'pemerintahan' saya sebagai ketua bahagian 'Studio and Training'.

Macam biasalah, kalau dah namanya program, mestilah ada masalah. Nak cerita pasal masalah ni memang tak akan habis sampai kiamat kan. Hari-hari ada masalah. Saya selaku penganjur ataupun 'Programme Manager' mestilah kene mengarah kan? betul tak?? Tapi sebaliknya saya pulak yang kene buat hampir semua kerja-kerja pertandingan ni. Bukan saya nak berkira, tapi berpada-padalah. Semua orang tak faham apa yang saya mahu sampaikan. Mungkin salah saya juga tak terangkan betul-betul apa yang saya mahukan dalam program ini.

Pasal bajet lah masalah utama sekarang. Saya pun tak tahu macamana nak ulas tentang masalah bajet. Saya pelik, di mana perginya duit peruntukan yang UIA sediakan untuk aktiviti pelajar-pelajar. Lagi-lagi nak hujung tahun  ni. Tak tahula, mungkin ada soal diskriminasi di sini. Wallahu a'lam .

Yang ke-2, pentingkan diri sendiri. Okay, masalah jiwa ni memang tak akan selesai apabila orang tu sedar dengan sendirinya. Saya faham, semua orang sibuk, ada kelas, ada kerja, ada komitmen lain. Tapi, bila ajak berbincang, ada je alasan yang di beri. Ajak meeting, ada je kerja lain. Saya tak salahkan sesiapa di sini. Saya yang salah sebab tak tegas dalam tindakan saya. Fine.

Yang ke-3, Berat mata memangdang, berat lagi bahu memikul. Ok, peribahasa ni agak-agak sesuai dengan situasi yang bagaimana? Macam berat pulak masalahnya kan..? hmmm, sebenarnya tak ada masalah pun. Cuma faham-fahamlah, kalau dah nampak orang tu sorang saja yang buat kerja, ringan-ringan kan lah tulang tu untuk menolong. Bukan biarkan dia sorang-sorang buat kerja. Faham-fahamlah kalau bekerja di bawah satu organisasi. Sama-sama senang, sama-sama susah. Berat sama di pikul, ringan sama di jinjing. Saya tidak menunding jari pada mana-mana pihak, semuanya salah saya, sebab tak pandai mengarah. Fine.

Yang ke-4 pulak, masalah syok sendiri. Hahaa. macam pelik pulak masalah ni kan? Entahlah, saya rasa macam saya sorang je rasa benda ni. Sebenarnya, saya bukan nak kata apa, tapi melihat ada sesetengah pendebat ni kan, rasa macam sedih pun ada. Rasa kesian pun ada. Rasa menyampah pun kadang-kadang timbul. haha... Harap-harap ada yang faham maksud saya ni. Tapi, apa kaitannya dalam isu ni?? entah !?

Ok lah, Masuk bakul angkat sendiri.

**poster yang x lawa. hehe

1.16 am (Jam laptop)

Salam.


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Monday, December 3, 2012

Debate vs Language



Salam perdebatan,

Baru habis kelas debat bahasa Arab C.C.A.C (Co-curricular Activity Center) bersama Dr. Fouad Rawash dari Mesir. Kelas debat ni antara skill yang aku ambil di Universiti. Insya Allah sem ni habis lah kelas skill aku . yeaayy !

Cuma ingin berkongsi pengalaman selama lebih kurang 2 semester aku berada di dalam kelas debate ni. 99% pelajar dalam kelas aku ni adalah orang Arab ! Aku seorang sahaja lelaki Melayu; Malaysia yang berada dalam kelas ni. Boleh bayangkan bagaimana perasaan aku setiap hari Isnin dan Rabu, 8 malam akan berjumpa mereka.

Hampir kesuma orang Arab ni datang dari latar negara yang berbeza-beza. Ada yang dari Yamen, Palestin, Saudi Arabia, Sudan, Somalia, Mesir, dan Syria. Negara-negara ni lah yang aku perasan dari loghat dan lahjah yang mereka cakap. Dan ada juga yang aku berkenalan secara personally. Rata-rata dari negera yang bergolak seperti Mesir, Palestin dan Syria. Jadi, isu-isu perdebatan yang di debatkan adalah antara demonstrasi, revolusi dari negara-negara seperti ini.

Ok, aku tak kisah lah jumpa mereka tu. Memang suka sangat. Kadang-kadang rasa tak sabar nak datang ke kalas, sebab nak jumpa kawan-kawan Arab ni. Ingat boleh belajar lah sikit-sikit denagn diorang kan. Tapi aku agak kurang berkenan lah dengan sikap dan perangai sesetengah orang Arab ni semasa belajar dan menuntut ilmu. Aku ni macam bukan kawan diorang je. Langsung tak hormat ustaz yang mengajar kat depan. buat kerja lain, main hand-phone, main laptop, i-Pad, berborak, keluar sesuka hati, ponteng kelas yang lebih teruk melawan dan meninggi suara apabila ada sesuatu isu yang tidak puas hati. Kalau rasa tak nak belajar, xtak payah lah datang ke kelas. Aku kadang-kadang nak tegur, tapi rasa tak mampu nak bersuara.

Ok, pasal bahasa pulak. hampir kesemua orang Arab ni cakap bahasa ammiy, atau bahasa pasar! Langsung tak hiraukan aku ni sorang-sorang yang x faham apa yang meraka cakap! berapa kali ustaz tegur supaya bercakap fushah dalam kelas, sebab ada orang kuarang faham lughah yang mereka cakap. Sebab bukan aku sorang je, ada kawan aku perempuan yang Melayu jugak. Kena faham lah, hormat sikit orang yang kurang mengerti bahasa yang mereka cakap.

Kadang-kadang aku tak dapat apa-apa, tak dapat istifadah pembelajaran yang aku belajar dalam kelas. Ustaz pun tak dapat nak kawal kelas yang kadang-kadang mengalahkan pasar borong Selayang yang riuh denag orang membeli-belah. Sampai pening kepala aku nak memahamkan apa yang meraka cakap. Susah sangat ke nak cakap Fushah?? kan bahasa korang jugak. At least hormat sikit kepada orang yang baru nak meranagkak belajar bahasa Arab ni.

Tapi, Alhamdulillah... Aku sangat seronok dapat berkenalan dengan mereka. Walaupun kadang-kadang sakit hati jugak aku di buatnya.Hehe.. At least, dapat lah sikit-sikit belajar bahasa Ammiy, walaupun tak pergi ke negara ARAB :)



Aku tidaklah berangan nak jadi debater yang hebat, tapi cuba sedayanya apa yang aku mampu..
Alhamdulillah .. Terima Kasih Ya Allah !

Gambar semasa Royal Debate di USM, January 2012



Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Wednesday, September 26, 2012

Oh IIUM ku ~






Reaksi pelajar UIA selepas pengumuman pembatalan PRK oleh Timbalan Rektor Datuk Mizan Hitam!


vote for Islah oke .  ;)


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Sunday, September 9, 2012

Ahlen New sem!





Wah! dah bergelar pelajar kembali.
Setelah hampir 3 minggu bercuti... :)

Semoga sem baru dah tahun yang baru lebih menanamkan azam untuk lebih berjaya dan menjadi hamba yang Soleh. InsyaAllah !

Salam hormat dari saya,
Ferdouse.




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Wednesday, August 15, 2012

La Tazhab Ya Ramadhan ~





Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Bersyukurlah




“Barang siapa yang tidak mensyukuri yang sedikit, maka ia tidak akan mampu mensyukuri


sesuatu yang banyak.”

 
(HR. Ahmad)


SALAM RAMADHAN AL MUBARAK .





Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, July 17, 2012

Pintu Syurga dibuka ~




" Apabila datang bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga dan pintu-pintu Neraka di tutup''
When Ramadhan arrives, the doors of heaven are opened and the gate of hell are closed.



Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

رمضان سيأتي





ضيف كريم
من ربّ كريم
بعد أيام سيطرق الباب
يبحث عن كل من تاب وأناب
فأحسنوا ضيافته يا أولي الألباب
 . . . كل عام والأمة الإسلامية بخير وبأفضل حال

أهلا وسهلا يا رمضان
الباقي يومين فقط


اللهم أجعل آخر أيام شعبان جابرة للقلوب
ساترة للعيوب ماحيه للذنوب
مفرجه للكروب 
اللهم إن شوقنا لـ شهرك قد زاد فـ يا رب 
لا تحرمنا نحن و آحبتنا من صيامه وقيامة


إشتقت إليك يا رمضان 

هل من مشتاق مثلي ؟؟
 . . .  ♥ اللهم بلغنا رمضان 




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

7 waktu tidak digalakkan minum air




 Tahukah anda, terdapat 7 waktu yang kita tak digalakkan untuk minum air. Jika boleh, anda cubalah elakkan. Tapi, kenapa plak agaknya anda tak digalakkan minum pada waktu-waktu tersebut? Tak lain dan tak bukan adalah bagi memelihara tubuh badan anda agar sentiasa berada pada tahap terbaik.
7 waktu yang saya maksudkan tu adalah:
1. Sebaik saja bangun tidur.
Tapi anda memang digalakkan minum dulu air kosong sebelum bersarapan.
2. Selepas keluar dari bilik mandi atau tandas.
3. Selepas memakan buah-buahan.

4. Selepas bersenam, beriadah ataupun melakukan kerja-kerja berat. Kalau nak minum gak, tunggulah selepas beberapa ketika.
Ataupun rehat sekejap, lepas tu barulah minum (saya paham sangat keadaan anda masa nie).
5. Sewaktu tengah makan.
Senang kata, cuba elakkan makan berulam air. Mengikut kata orang, tabiat inilah yang mengakibatkan perut buncit.
6. Sebelum atau sesudah makan.
Tapi anda boleh minum baik dalam jangka waktu 30 minit sebelum makan ataupun 30 minit selepas makan.
7. Selepas melakukan persetubuhan dengan pasangan.
Mudah-mudahan anda boleh mengikuti petua di atas. Mula-mula mungkin susah sikit kot. Tapi, lama-kelamaan ia pasti akan sebati dengan diri anda.
Sebagai permulaan, cuba anda amalkan selama 21 hari berturut-turut dulu. Lepas 21 hari, saya yakin anda pasti rasa lebih mudah untuk mengikutinya.
Selamat Mencuba!



Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Wednesday, July 11, 2012

Saat Mata Berbicara






Saat Mata Berbicara . . . 
Karaya Dyza Ainun
RM 25.90 $$

"Terkadang bibir sukar untuk meluahkan bicara. Namun, mata mampu menghuraikan sejuta makna. Saat mata berbicara, terkadang hati turut bersuara. Anehnya suara hati sering terlindung di balik kebisuannya. Lalu ku lahirkan bicara mata ini dalam 'SAAT MATA BERBICARA' agar membetik rasa di kamar hati setiap penghatannya ~"



Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, July 10, 2012

KL Amazing Race 2012



Assalamualaykum...

First time masuk amazing race kat UIA ni. 
tapi amazing race  ni bukan dalam uia laa, 
ada lahh 1 KL ni, pusing2 naik LRT.
Best jugak.. 

memang penat.. tapi Osem !! memang amazingg

tanxx syakkur 4 invite me :)

enjoy the pics!



First checkpoint 
#Taman Jaya





Next: Jalan Tar 








                my team
-fido-syakkur-hanan-afiqah-



cute x saya > > ?
hihii



Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO