!خلّي الكلاب تنبح

الخط يبقى زماناً # وصاحب الخط مدفونا

Thursday, December 19, 2013

Do it Now !






Selamat beramal ~


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Monday, October 21, 2013

Tahniah Shabat !



Assalamualaikum,

Baru- baru ni roomate aku telah mendirikan rumah tangga. Alhamdulillah dengan sekali lafaz sah bergelar suami kepada pasangannya dari Singapura.

"Maka menangislah wanita-wanita Malaya" . . hehe

Tahniah saya ucapkan ! Semoga bahagia hingga ke syurga.

Doakan aku juga ! :)
Amirul dan pasangannya, Khairunnisa
Sama cocok, sama padan. Bagai pinang tak boleh di belah :)

بارك الله لكما وجمع بينكما في خير 

****

video akad nikah ~
stop atau pause lagu di atas untuk mendengar :)


Lagu ni khas untuk awak ! :)




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Jejak terakhir- Maybe ?



Sejak akhir- akhir ni asyik terfikir apakah yang akan berlaku 5 tau 10 tahun akan datang. Terutama selepas grad nanti yang tinggal beberapa bulan sahaja lagi. Sekarang bulan 10 ! Then, November, Disember dan January 2014 !

Ohh. apakah aku mendapat pekerjaan ? Nak sambung Master lama lagi lah pulak open application. UIA ! I will miss you !

*Gambar dari IIUM Online #Masjid UIA








Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Saturday, October 19, 2013

صباح الفول








Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Thursday, October 3, 2013

Dream




how to be a good writer ?


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Friday, August 30, 2013

ASWAQ Press dalam Ingatan (:



Assalamualaikum.
Jumaat, 30 Ogos 2013

Alhamdulillah, akhirnya tamatlah sudah sesi latihan industri sebagai Reporter dan Photojournalist di salah sebuah syarikat Antarabangsa majalah bahasa Arab, MEDIA HUB CONNECTION SDN.BHD di Malaysia.

Let me expalain about this Magazine sebab ramai yang tidak tahu tentang majalah ASWAQ ini. Ianya adalah majalah bahasa Arab yang pertama di Malaysia. Dan satu-satunya majalah bahasa Arab di Malaysia. Mula di tubuhkan pada January 2009. Berpangkalan di Dubai, UAE dan di taja sepenuhnya oleh syarikat yang sama di  Dubai dan dari Tourism Malaysia. So, syarikat ni tak kan bankrup! Insya Allah. Ianya dicetak sebulan sekali  dan di edarkan secara percuma di seluruh pelusuk Malaysia. Antaranya di semua Universiti tempatan dan swasta di Malaysia, Restoran terpilih, Airport, Syarikat swasta dan kerajaan, Sekolah, dan banyak lagi. 

"This  magazine covering Tourism, Education, Healthcare Businesses and Finance sectors in Malaysia and Middle East , Aswaq is distributed to over 5,000 registered points. Aswaq is distributed for FREE, throughout Malaysia and the Gulf Countries (Saudi Arabia, Kuwait, Qatar, Bahrain, Sultanate of Oman, Qatar, UAE, Morocco, Libya and Sudan)". (copied from website. www.aswaqpress.com)

Jadi sesiapa yang ingin melanggan majalah ini boleh lah menghantar request melalui e-mail di info@aswaqpress.com.


Terlalu banyak pengalaman yang aku belajar dalam tempoh kurang 3 bulan. Suasana bekerja dengan orang Arab memang mencabar. Semua kerja mestilah di siapkan sebelum tempoh yang di tetapkan. Lagi-lagi kalau ada event yang kena cover. Memang sakit bila nak buat jornal. Alhamdulillah Allah bagi aku kekuatan dan menempuh ruang kerjaya ini dengan baik. 

Seramai lebih kurang 20 staff dari Syria, Yemen, Palestin dan UAE yang bekerja di syarikat ini di Malsysia. Jadi komunikasi antara aku dengan mereka adalah menggunakan bahasa Arab dan English. Secara tidak langsung boleh improve bahasa Arab aku. hehe Alhamdulillah.

Lets enjoy the pictures 

Letter of employment   (:


Opss, my bisness card :)



Majalah ASWAQ , August Issue.




When reporter is busy . hahaha
*do not disturb


May I be a good reporter? 
LAST THUMB OUT ! 
إلى اللقاء 

؟؟؟؟

إلى اللقاء. . . أستودعكم الله الذي لا تضيع ودائعه 

(:






Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, August 27, 2013

إني أحبك






Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Friday, August 23, 2013

La Tahzaan !





No sadness lasts forever, nor any felicity 
Nor any state of poverty or one of luxury. 
If you are the owner of a heart that is content 
Then you and the owner of the world are equivalent. 

— Imam Al-Shafi‘ee




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Wednesday, August 21, 2013

Creative (:





Selamat mencuba (:


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, August 20, 2013

Elissa - Te3ebt Mennak Video Clip





تعبت منك عشان ماليش غيرك ولا بستغنى عنك وعشان بحبك ماليش مكان ف زعلة اروحها الا حضنك وعشان ماليش غيرك حبيبي لو قلت امشي توحشنى قبل ماتمشى خطوة بعيدة عنى تضحك ف وشى امسح دموعى وانسى قللت منى وبقول مافيش ف الحب عيب باليلى مرة استنى كلمةحلوة تقولها ليا بسمعها باردة وانسى ان عشت معاك اقل من العادية واصبر عليك من حبى فيك هاتحس امتى ان مافيش ف ادية حاجة غير ان احبك وان كنت ساكتة فعشان ماتحرمنيش ف يوم من العيشة جانبك ماقدرش اعيش غير بين اديك ليه كل همك ف الدنيا تسبت انى مش مهمه والراى رايك وان انا جنبك ماليش ولا اى كلمة وبعيش معاك صوره وخلاص انا عشت عمرى ارضيك وباجى كتير ع حساب كرمتى كان كل همى ان انت تغلط واسمعك بتقول حببتي وعشان رضاك خسرت ناااس باليلي مر




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Friday, August 16, 2013

Sami Yusuf - Forgotten Promises






Tonight the world will sleep
But hunger will not wait
For promises we made
We share one soul
We share one land
We have one time to understand

We are one humankind
Brothers side by side
We'll have no regret
We will not forget
We are one humankind
Sisters side by side
We'll have no regret
We will not forget

[Arabic]
Samihna ya allah
Forgive us o lord

Wa irrhamna ya rabbah
Have mercy on us o lord

Wa imnah rizqaka lil-afwah
Give your bounty to the mouths

Wa abi'd anha kul al-aah
And keep away from them all the moans and groans

Our words must count
Hunger will not wait
For promises we made
We share one soul
We share one land
We have one time to understand

We are one humankind
Brothers side by side
We'll have no regret
We will not forget
We are one humankind
Sisters side by side
We'll have no regret
We will not forget

[Arabic]
Samihna ya allah
Forgive us o lord

Wa irrhamna ya rabbah
Have mercy on us o lord

Wa imnah rizqaka lil-afwah
Give your bounty to the mouths

Wa abi'd anha kul al-aah
And keep away from them all the moans and groans

Our words must count
Hunger will not wait
For promises we made




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Thursday, August 15, 2013

#Telur sotong




Siapa yang belum pernah tengok telur sotong? 
Inilah ia . . . 

comel kan ??
:)





Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Jangan jadi orang zalim .



Assalamualaikum .

Hari Jumaat yang mulia, semoga kita sama-sama terus kekal taat pada Allah SWT, semoga kita dilindungi-Nya.

Kadang-kadang kita merungut, rasa tak puas hati dengan kehidupan. Kita rasa hidup kita tidak sempurna, tidak seperti orang lain. Tidak seperti jiran kita, kawan kita, atau mungkin kaum kerabat kita.

Tapi sebenarnya kita tak tahu, kan? Mungkin di sebalik segala kerumitan yang kita hadapi itu, ada hikmahnya. Satu hari nanti, kita mungkin berasa lebih tenang daripada biasa. Ketika itu, janganlah merungut lagi, nauzubillah. Kita sebagai manusia memang mudah buat kesilapan. Kita rasa kita benar dan orang lain salah. Kita juga rasa kita tak buat dosa tapi orang lain banyak dosanya. Kerana itulah kita perlu berjaga-jaga dengan apa yang kita tulis dan tuturkan, tak kira di mana sahaja. Orang yang buat fitnah itu berdosa besar. Orang yang suka mengaibkan orang lain juga banyak dosanya.


Sumber google

Kadang-kadang kita rasa memang hak kita sebagai orang ramai untuk mengutuk siapa sahaja yang kita tak suka. Kalau kita tak suka seseorang pelakon itu, kita kutuk dia dengan mengarahkan kepadanya. Kalau kita tak suka sesuatu karya itu, kita juga kutuk si tukang buat karya dengan mengarah juga padanya. Paling malang kerana kita paparkan kata-kata keji di media sosial seperti Facebook atau Blog atau Twitter. Sedih, kan? Kerana setiap apa kata kita di laman itu, sebenarnya menunjukkan keperibadian kita. Bila kita mudah kutuk orang atau hina orang, itu bermakna kita memang jenis suka buat musuh. Jadi... biarlah kita berjaga-jaga dengan apa yang kita keluarkan untuk paparan orang lain. Paling malang, selepas kita kutuk orang, mungkin hati kita tidak tenteram. Kita jadi tertanya-tanya, kenapa aku jadi begini? Sebenarnya kita terlupa dengan apa yang kita telah buat kepada orang lain. Nauzubillah.

Semoga Tuhan jauhkan kita daripada segala perbuatan zalim, In syaa Allah.


Gambar ini tidak ada kena mengena dengan post ini.


#Aina Emir


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Wednesday, August 14, 2013

14 Anniversary of the Enthronement of His Majesty the King Mohammed VI of Morocco at Prince Hotel KL







على اليمين السفير المغربي، أحمد فوزي  ونائب  وزير الزراعة والصناعة ماليزيا القائمة على الزراعة داتوء الحاج تاج الدين عبد الرحمن


بحضور سفير المملكة المغربية أحمد فوزي لدى ماليزيا احتفالا لذكرى تتويج ملك المملكة المغربية الرابع عشر لهذا العام والذي أقيم في فندق برينس بكوالالمبور الذي اعتلى عرشه في 23 يوليو 1999م بعد وفاة والده الملك الحسن الثاني. وفي هذا الصدد، وكان ضيف الشرف داتوء الحاج تاج الدين عبد الرحمن، نائب وزير الزراعة والصناعات الزراعية القائمة على نخب صحة جلالة ملك المغرب في حين حيا السفير المغربي جلالة ملك ماليزيا. وتم تقديم المأكولات المغربية التقليدية، وأنابيب الشاي الساخن والقهوة العربية والحلويات اللذيذة إلى 400 ضيف.


حلويات المغربية
كسكس


جانب من الضيوف
شرب الشاي مع نعنع

قطع كعكة الاحتفال





مبروووووووووووووووك مني 
:) 




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Eid 2013 #Family





kenapa muka Mama macam tuu ?


Gambar ni macam suami isteri lah pulak (*,+)


Waaan, janganlah nangiss :(




Mama


Abah & syafeeqah


# 3 most beautiful women in the world ! lolsss =D



My sis and Brother in-Law :)



#sweet couple of the year <3>
**Setia Hujung Nyawa**



Ayah dan Mak mertua katanyaaa '')






Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, August 13, 2013

حوار خاص مع مدير مدرسة البصيرة الدولية ماليزيا




.كوالالمبور- محمد فردوس محزان

 مدير مدرسة البصيرة الدولية الأستاذ معن فتحي سالم
تزخر ماليزيا بالعديد من المدارس العالمية. مدرسة البصيرة الدولية من المدرسة النموذجية المتميزة في ماليزيا. ومن هنا أخذت مدرسة البصيرة الدوليّة على عاتقها أن تكون صرحاً لبناء الإنسان، ذلك البناء المتكامل من الجوانب كافة فاعتمدت في تغطية الجانب العلمي منهجا دوليا وتسعى المدرسة إلى بناء الثقافة الإسلامية لدى الطلبة من خلال تدريس مواد اللغة العربية 
والتربية الإسلامية للمراحل كافة.                                                                                                  


                                       
بداية، متى تأسيس المدرسة؟
تأسّست مدرسة البصيرة الدولية في شهر يوليو 2010م وتم الموافقة عليها من الوزارة الماليزية 
.وكان أوّل دراسي في تاريخ 10-10-2010 م

مبنى الرئيسي 

هل تختصر المدرسة على الطلاب العراقيين فقط ؟
تحتوي المدرسة علي ما يقارب 22 جنسية من اليابان وسيرلنكا والصين واليمن وسوريا وغيرها. وأيضا قرابة 25% من الطلاب المحلين.

هل يتمّ تدريس المناهج باللغة العربية فقط ؟
لا، يتم التدريس بثلاثة لغات العربية والإنجليزية والماليزية ولكننا نركز على اللغة العربية لأنها لغة وسطية ولها أهمية لأنها لغة القرآن وأيضا نهتم باللغة الماليزية يستفيد منه الطلاب الدوليين لأنها اللغة المحلية في ماليزيا من أجل تسهيل التواصل والتعامل مع السكان المحليين.

ماهي الأسس الرسمية التي يتركز عليها النظام في تدريس المناهج المقرّرة للمدرسة ؟
في نظام ماليزيا لكي تحصل مدرسة علي موافقة من وزارة التعليم الماليزي لابد أن يكون لدينا مقرر خاص بها لذلك تم أخذ بعض من مناهج كامبريج كاللغة الإنجليزية والكيمياء والعلوم وأيضا لدينا كتب من تأليفنا  للتربية وتحفيظ القرآن والحضارة الإسلامية لكي نبرز قيم الحضارة الإسلامية  وسبب ارتفاعها وانخفاضها بين الفترات وتبسيط المنهج الماليزي خاص بنا .

محمد فردوس أثناء الحوار مع مدير المدرسة البصيرة

بماذا تتميز مدرسة البصيرة عن المدارس العربية الأخرى؟
دائما نحافظ علي الجو الإسلامي وتركيزنا علي خلق تعليم تربوي لكي نفيد به الطلاب في أعمال الدنيا والآخرة.

هل تتيح المدرسة جميع المراحل الدراسية ؟
تتكون المدرسة من ثلاثة مراحل رياض أطفال والمرحلة الابتدائية والثانوية. الابتدائية من الصف الأوّل إلى السادس والثانوي من السّابع للصف الحادي عشر.


الصّعوبات التي تواجهكم مع الطلاب ؟
لا توجد صعوبات كبيرة ولكن بما أنّ لدينا طلاب من 22 دولة ولديهم ثقافات مختلفة فدائما نحن في محاولة باندماج الطلاب لكي ننشئ أسرة واحدة .

متطلّبات القبول للطلاب الجدد؟
يخضع الطالب لامتحان تحديد المستوي كالإنجليزي والرياضيات والعلوم وبناء علي ذلك يتم القبول 
.الطالب لأي صف حسب النتيجة التي يحصل عليها

المتطلعات المستقبلية ؟
أولا بعد ما قمنا بإنشاء كتاب الحضارة الإسلامية والذي تم بعد اعتمادها من قبل استشاريين تربويين سيتم ترجمتها للغة الانجليزية والماليزية والهدف منه محاولة تيسير وإيصال التربيّة الماليزية للتوجه الإسلامي.

وأيضا في محاولة تبسيط مقرّرنا الماليزي ليسهل استيعابه للطلاب الدوليين وأيضا نطمع في المستقبل بفصل مدرسة البنات عن البنين  وفكرة إنشاء سكن طلابي وبل ليس فقط سكن طلابي نامل أن يكون فيه بعض من النشاطات التأهيلية  
والثقافية الإسلامية وغيرها لكي نخرج أجيال صالحين لخدمة الأمة الإسلامية.



***
END CONVERSATION WITH SMILE 
:)


المصوّر: محمد حزوان عبد الرحمن


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Monday, July 15, 2013

الفلسطينية: لقاء خاص مع محمد عساف في بيروت





Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Wednesday, July 10, 2013

Pernah jumpa tak orang macam ni ?



 Hye all, happy fasting..

Introduce to you.......

CANON CHOYY =)




















*Maaf sedikit batAk ,

hahahaa . . .  :P
Semoga terhibur .

***
to be continued 



Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO