!خلّي الكلاب تنبح

الخط يبقى زماناً # وصاحب الخط مدفونا

Sunday, December 26, 2010

kesalahan2 membaca Al-Quran




Assalamaualaikum dan ssalam sejahtera..

Entry kali ni saya ingin berkongsi sedikit apa yang saya peroleh dari seseorang...
harap dapat memberi sedikit pengetahuan kepada pembaca...

Sesungguhya ulama pembaca Al-Quran telah membahagikan kesalahan-kesalahan dalam Al-Quran kepada 2 bahagian:

p/s:di sini saya hanya menggunakan tulisan rumi dalam menunjukkn huruf-huruf hijaiyah,sebab x pandai nk tulis real2 jawi punya..harap semua sahabat2 boleh memahami..^_^

PERTAMA:Kesalahan yang jelas(Jali)



Menukarkan huruf hijaiyah sama ada boleh mengubah maksud ataupun tidak.Sebagai contoh:menukarkan huruf Ha(jim yang tiada titik..^_^) kepada huruf Kho
Menambah atau membuang huruf hijaiyah
Menukarkan baris bacaan.Sebagai contoh:menukarkan baris fathah(atas) kepada baris kasroh(bawah)
Menambah atau membuang baris bacaan
Seseorang yang jahil berkaitan dengan ilmu tajwid dapat mengesan kesalahan si pembaca
Kesalahan-kesalahan ini dihukumkan berdosa,dan para pembaca Al-Quran seharusnya meninggalkannya.Jika kesalahan-kesalahan ini berlaku di dalam bacaan solat seperti Al-Fatihah yakni salah satu rukun solat,wajib di baca dengan tajwid yang betul,sekiranya tidak dan didapati terdapat kesalahan2 seperti di atas,maka solatnya tidak sah..


.
.
.
.
.
.


KEDUA:Kesalahan yang tidak jelas,tersembunyi(Khafi)



Kesalahan2 yang tidak membawa kepada perubahan makna seperti
Meninggalkan dengung
Panjang harkat sesuatu bacaan
Tidak membaca sifat huruf dengan sempurna
Kesalahan ini tidak membawa kepada batalnya solat namun demikian para pembaca Al-Quran mestilah meninggalkannya.Ianya dihukumkan makruh dan aib di sisi pembaca Al-Quran.

.
.
.
.
.




Mudah-mudahan dengan perkongsian ini kita mampu memperbetulkan kesalahan yang terkadang kita tidak begitu perasan mengenainya..
Dan sesungguhnya,bukankah peringatan itu bermanfaat bagi mereka yang beriman sepertimana firman Allah dalam surah Adz-Dzariyat,ayat 55:
"Dan tetaplah memberi peringatan,kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang mukmin"



~kerana ikhlas itu adalah paksi~





Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, December 21, 2010

Royal Debate 2010











Salam...
Alhamdulillah..
selesai sudah Royal Debete untuk tahun ni....201o
yang berlangsung selama 5 hari di Universiti Tun Hussien Onn, Batu Pahat , Johor

Sedikit perkongsian......
walaupun saya tidak terlibat secara langsung, tetapi saya mengikuti perdebatan tersebut
selama 5 hari tersebut di UTHM..

dan saya sangat teruja apabila melihat pendebat2 dari aliran universiti yang berbeza like UPM,UMP,UM,USIM,UPSI,UKM dan lain2.....

mereka boleh berdebat dalam bahasa arab,, dan sebahagian kecilnya bukan berasal dari bidang bahasa arab.....
Sangat taajub melihat keletah dan cara penyampaian berdebat dalam Bahasa Syurga ini...

sangat hebat..! Tahniah...

walaupun pada tahun ini UIA tidak membawa pulang Piala DiRaja...
tapi syukur Alhamdulillah......
atas kemenangan sampai ke tahap semi-Final apabila tewas di tangan USIM dan UNISZA...

walaupun tewas, tetapi anda semua adalah pemenang di hati saya forever......, in my heart u all are the true champions n will always be...!


........................................................................................................................................


Snap2 Royal Debate





















admire debator: kak Aisyah







Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Monday, December 13, 2010

new sem begin





Assalamualaikum
dan
Salam 1 UIA.........

hARI INI ,13 dISeMbeR 2010,
BERMULALAH-kIsAh-hiDUp-AKu-YANg-baRU
dImAnA-Sem 2-tELAh PoN bErMULa
dENgAn-aZaM-bARu-
yaNGA-CeRIA....

HoPe-this-SemEStEr-AkaN-LEBih-BERsEmANgat
DenGan-18.5-cReDiT-hOuR...
h0Pe-pOiNtEr-PoN-MeNInGkat-DarI-yanG-sEm-LePAS.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.


itu-JeR-naK-CaKap


o............k.........


-
-
-
-
-
------

ByE..

-----------------------------------------------------------------------------------------
SnAP2 cikIt HArI TerAkHiR laTIhan BeRTeRuSan
PALAPES sem 1 2010





Last TrAInInG palapes..
LaTiHan beRtERUsaN PALAPES..
8 dIsEmBeR - 12 DiSeMbEr 2010
UIAM.....


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Friday, December 10, 2010

Entry baru lorh.. ;)




Salam pembuka bicara...

hmmm lame btol la x update2 blog nih..
malas bebeno rasa nya nak menaipp....hehee

rasa nak delete blog ni pon ade gak....hua3....

bukan ape, cume xde idea nak tulis ape...asyik2 copy and paste je info2 dlm blog2 orang lain nih..
hahaa...boley macam tue pulak ye... plagiarism nihh.....


xpe la yang penting ade entry...hohooo..

tak ade ape yang nak cakap apee, just nak gtaw.. skrang ni tengah latihan Berterusan ataupun Latihan Lanjutan PALAPES,,,,

tapi buat kat dalam UIA jer...
hmmm no komen la pasal training nih...

macam biasellaa sendi2 dan otot aku dah semakin sengal....

high skin preassure....
high face preassure....
high heart preassure...
high muscle preassure........
high tendon preassure........

kira nya semua la preassure......grrrrrrr....


nasib baik tak high blood preassure jerr.....huhuu.

latihan ni juz 5 hari je,,,sebelum masuk sem 2.....sampai hari Ahad 12 hb ni....

13hb nie da masuk sem baru...
so azam pon kene la baru jugak kan....
hihii..

hope this semester akan better la dri sem 1 ni,,,hmmm

hmmm,,cakap banyak pon tak guna..aku pon da mengantok..baru habis training..
dalam kepenatan ni pon mampu jugak aku main taip2 ...

hehee... pape pon hope u guys enjoy this blog...
walaupon ,mcm over kan...
hahaa...

x berminat pon nak ber blog2 nih...



Novel sekarang yang aku sedang bace,,,
lagi lebih kurang tinggal 100 muka surat lagi....




hmm,, okey laaa....
mata ni sangat3 dah kuyu..
xde idea nak tulis ape...

kalau mengarut2 maaf la yeea..

ok bayy..
luv u all..........!! mmmuahxxx!!


m0od : letih, plus otot semakin menegang........tettt..!




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO