!خلّي الكلاب تنبح

الخط يبقى زماناً # وصاحب الخط مدفونا

Monday, November 29, 2010

A chance at 'hidayah'






I have heard some people say " What's the use of praying? i dont even understand the words i'm reciting over and over", or "Praying is a waste of time as i can't concentrate (khusyu') on the act of praying itself n my mind wanders elsewhere" or " I pray but God never seems to answer my prayer" or " I'm just too tired and lazy" and a number of other excuses and justifications for leaving the 2nd rukun of Islam and its pillar; prayer (solat). I am not a religious scholar and therefore i dont think it's in my position to talk abt hukm or the halal/haram aspect; bt instead i'd like to touch on this from the perspective of a normal practising muslim.


Since a young age, i was taught by my parents that praying is important and that no matter how sleepy or tired i was, or whether i was playing with my frens, i shud never leave prayer. Being young and not understanding its significance then, i often skipped on prayers especially if i was watching a good show on tv. I wud pretend to go to my room to pray, but wht i'd do was jump on the bed and play around till enough time (about 3-4 mins) has passed, then i wud refold/rearrange my praying mat and telekung and go bck to watching tv. Sometimes i wud perform the prayer bt in the manner of a chicken pecking corns or "sembahyang patuk ayam"...


But as the years passed and especially after i had gained a good understanding of the Arabic language, i slowly started to understand its significance. As i recited the words and verses in my prayer, i made sure tht i knew wht they meant and tried to appreciate it everytime i stand to pray. However i admit that as a normal human being, whose iman goes up and down, sometimes i'm not able to concentrate as my mind starts on a tour to a shopping mall or performs some mental tasks such as thinking abt my assignments etc. There are also days when i wud feel too tired, too lazy to pray, or when i'm out having fun with my frens or when i had slathered mascara, lipstick and other make-up on my face and doing the ablution wud require me to put them all over again (it's tedious i tell u)..bt nevr have all these been an excuse for me to leave prayer..bcs i strongly believe that anytime while in the act of reciting Fatihah n other verses, in ruku' n sujood, Allah swt cn give a person 'hidayah' to become a better muslim n individual. No matter how ritualistic n routine it may seem to u, keep on performing ur prayers n never give up, bcs who knows one day while doing it, Allah will open ur heart and u may find the inner peace and strength u were so lacking previously...


I remember my respected lecturer n supervisor, Prof. Malik Badri once saying something similar in his class lecture..he said tht even though u feel tht it's become ritualistic for u, dont ever stop praying..bcs ur saying the fatihah over n over again has a positive effect on ur body;as it wud seep into ur nerves and nervous system. Who knows this act of urs cud someday save u from getting 'lost'..as all ur body system already knows the truth n the right path..


I also remember the words of a close fren, Aishah Fauzi who said "Ingat Allah tatkala senang, supaya doa kita sudah biasa didengar Allah & dikala susah, dimakbul itu mudah" (Remember Allah during ur time of ease, so that Allah is accustomed to hearing our prayers, thus making acceptance/fulfillment of prayers during difficult times easy).

Therefore in ur remembrance of Allah swt in ur prayers five times a day could someday help u out and facilitate ur matters when u r facing troubles in life. Allah swt says "Remember Me, I will remember you; thank Me and reject Me not" (Quran 2:152). Therefore if u want Allah to remember u esp when u rexperiencing hardship in life n feel tht u cud not cope anymore...as Muslims ur only way out is to remember Him..


Take this example, if a person is drowning in a stormy, violent sea, with waves as high as five feet crashing on him...if a rope was held out 2 him, do u think he'll grab it? I'm sure he will and i'm definitely sure i also will...We muslims already have this
rope tied around us by our perfoming the prayers sincerely n faithfully..why wud then anyone wants to cut this rope separating him between 'life n death'??

If someone has been very kind and generous to us, helping us with whatever we need to keep on living our life, we wud naturally feel grateful and indebted to the person; we wont hesitate to do our best to repay his/her kindness. Then how can we hesitate towards our Lord, the most Gracious and most Merciful towards His servants who has blessed us with so many blessings that they are uncountable??... the least we cud do as grateful n humble servants are to perform our prayers dutifully. Afterall, this cud be our easiest chance at 'hidayah'...May this serve as a reminder to myself first and foremost and to all of us, ameen..






Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Saturday, November 27, 2010

..Lafaz salam yang betul..




Assalamualaikum..


Entri kali ni saya ingin berkongsi sedikit apa yang saya peroleh dari kawan saya mengenai lafaz salam...




Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)
السلاما=keamanan.....
baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or
ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...
Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain...



Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita
tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.
Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh



Ringkasnya, baginda SAW akan Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”
dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.
Jawab salam yang betul ialah ;

WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;
WAALAI KUM SALAM


Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
Kirim salam, assalamualaikum pada Hazim ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat Hazim yer”....


Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“....

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi y
ang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.
Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum
“.
Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”

Gunakan perkataan“Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.” Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya





Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Wednesday, November 24, 2010

..busan bosan..!



saya x tawu nak buat ape.....
saya sangat bosan sekarang ni...
0rang lain semua xde..
saya sorang shja di bilik ni...
saya sangat lapar...
cafe salahuddin tutup..
saya x tawu nak makan ape...

saya sangat bosan,boring..!!


esok training debat...
cepat la hari esok....
saya sudah tidak tahan lagi ni....

saya x puas cuti di rumah...
saya mahu pulang...
saya mahu tolong adik saya spm skarang ni...

grrrr sangat boring....




sanagt laparrr...

xde makanan ke...????


hujan pulak 2 kat luar...
malam ni aku tdur sorang2..



aku takut......

aku seram...

saya nak balik...


m0od: LAPAR+ BOSAN +BORING +SUNYI +SEPI +SERAM +bla bla bla..


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Wednesday, November 17, 2010

:: Cinta Dan Harapan ::




Kemarin hanya tinggal kenangan
Bersama peristiwa semalam
Adakah hari ini yang ku tempuh
Kan bersinar untuk hari esok


Benarlah apa yang telah dikata
Penantian itu satu penyiksaan
Kepastian membunuh kerisauan
Ketabahan mendamai keresahan



Dalam dada ada bara cinta yang menyala
Dalam cinta ada kita berdua
Tiada siapa bisa mengungkai rindu di jiwa
Dengan iman dapat kita membendungnya



Hanya kudrat Tuhan
Yang bisa menyatukan
Dan bisa meleraikan
Cinta sesama insan



Rahmat kasih sayang
Yang amat diharapkan
Untuk kita abadikan
Kasih di alam cinta bahagia




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, November 16, 2010

..Salam Aidil Adha..





Selamat menyambut hari raya korban bagi semua umat Islam. Semoga Allah melimpahkan keberkataan dan pengertian pengorbanan itu disematkan kedalam diri setiap dari kita. Sebenarnya dalam kehidupan yang sangat singkat ini besar atau kecil pengorbanan yang dilakukan itu bukanlah menjadi soal atau ukuran. Tetapi keikhlasan pada setiap pengorbanan itulah yang menjadi ukuran.
Dikatakan, orang yang paling banyak berkorban adalah orang yang paling mengerti dan memahami nilai hidup ini. Dan bergitulah sebaliknya, yaitu orang yang paling mengerti dan memahami kehidupan ini, pasti ianya tidak berat untuk berkorban.
Dan sesungguhnya pengorbanan itu berat bagi yang mencintai dunia ini. Namun ianya manis bagi mereka-mereka yang mengingati mati dan mereka yang mencintai kampong halaman yang kekal. Dan sesungguhnya hidup dan mati itu sangat adil perjalanannya. Dan kita pasti akan diperhitungkan apa yang telah kita lakukan.
Dari setiap nafas aku yang tersisa ini, aku menghirupnya dengan rasa yang amat takut. Jika melihatkan pengorbanan mereka-mereka yang terdahulu itu. Jatuhlah kehidupan yang aku lalui selama ini hanyalah pembaziran yang nyata. Jalan yang dipilih itu juga adalah jalan yang sia-sia. Sejauh manakah aku telah berkorban untuk Allah dan RasulNya? Untuk agamaNya? Atau terdekat itu, untuk ibu bapaku sendiri? Untuk keluargaku, dan saudara-saudaraku? Jika hendak mengukurnya dengan timbangan, aku tidak pasti sama sekali adakah tersisa diatas dacing.
Sebenarnya, sifat mementingkan diri sendiri itu amat tinggi sekali didalam diri. Perpatah yang pernah aku dengar. “hidup ini ada ketikanya kena juga mementingkan diri sendiri” Benarkah? Bagaimanakah keadaannya kita hari ini jika Rasulullah dan Sahabat-sahabatnya berfikiran sedemikian? Dan dalam membela agama Allah ini adakah mereka menyimpan sedikit bahagian yang diperuntukkan untuk diri mereka sendiri?
Mari kita perhatikan kisah di awal kedatangan Islam itu. Bagaimanakah Khadhijah r.a. telah menghabiskan seluruh hartanya. Aku ulangi, seluruh hartanya. Dan mari perhatikan dialog sewaktu ia menyambut kedatangan pengantin lelaki, yakni Muhammad SAW. “wahai Muhammad, segala yang menjadi kepunyaanku(diri dan harta benda) ini terpulanglah seluruhnya kepadamu untuk diapakan.”
Dan kemanakah semuanya dihabiskan? Tiadalah semua itu melainkan kejalan Allah dan membela agama Allah itulah. Dan marilah kita menghayati sedikit petikan dari kisah ini. Ianya adalah kisah saat sakratul maut Saidatina Khadhijah r.a.
Dalam keadaan kesakitan yang amat itu, dia mengungkapkan kata-kata yang menyebabkan Jibril juga hiba. Katanya, “Wahai rasul utusan Allah, tiada lagi harta dan hal lainnya yang bersamaku untuk aku sumbangkan demi dakwah. Andai selepas kematianku, tulang-tulangku mampu ditukar dengan dinar dan dirham, maka gunakanlah tulang-tulangku demi kepentingan dakwah yang panjang ini”. Rasulullah SAW berasa sayu mendengar semua itu. Jibril naik bertemu Allah. Jibril bertanyakan Allah, adakah Allah mendengar kata-kata Saidatina Khadijah itu?
Allah menjawab pertanyaan Jibril – bukan hanya kata-katanya sahaja yang Aku dengari malah bisikannya juga. Allah memerintahkan Jibril menyampaikan salam buat Saidatina Khadijah.
Jibril turun dan memberitahu Rasulullah SAW akan hal itu. Rasulullah SAW menyampaikan salam tersebut kepada isteri tercinta. Turut diceritakan bahawa dalam sesetengah riwayat tangan Saidatina Khadijah seakan bersilang saat menyambut salam itu dan Saidatina Khadijah melafazkan bacaan yang begitu masyhur yang sering kita lafazkan selepas solat.
Allahumma
antassalam- waminkassalam
Wa ilaika ya’uudussalam
Fahayyina rabbana
bissalam
Waadkhilnal
jannataka daarassalam
Tabaa rakta
rabbana wa ta’alaita ya dzal jalali wal ikraam
Ya Allah,
Engkaulah kesejahteraan, dariMulah asal kesejahteraan dan kepadaMu pula kembali kesejahteraan, maka hidupkanlah aku dengan kesejahteraan dan masukkanlah aku ke dalam syurga kampung kesejahteraan. Maha Mulia Engkau ya Allah yang memiliki kemegahan dan kemuliaan.
Dan Nabi SAW juga pernah bersabda "Islam itu tegak di atas harta Khadijah dan Abu Bakar"
Kerdil benar aku ini. Sesungguhnya aku tidak ingin hanya risaukan pada tembolokku sahaja. Tetapi bertapalah susahnya untuk mendidik diri dan meletakkan mereka yang telah mendapat redha Allah itu sebagai tauladan yang perlu dicontohi.
“Dan sesungguhnya pengorbanan mereka-mereka itu sangat tinggi nilainya disisi Allah. Malah, andai aku memiliki dunia dan seisi-isinya ini sekalipun, dan aku belanjakan kesemuanya kejalan jihad kepada Allah. Ianya masih lagi tidak menyamai satu bahagia dari seribu bahagian yang mereka telah belanjakan.
SALAM AIDI ADHA..
كل عام وأنتم بخير


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Saturday, November 13, 2010

Nancy Ajram - Yay Sehr Ouyounoo / نانسى عجرم - ياي سحر عيونو





Dalam banyak2 lagu Nancy Ajram, lagu ni laa yang paling aku suke...hihi
suke gaya nancy..-gedik-
huhuu..


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Thursday, November 11, 2010

..BeAkHiRnYa sEm 1 2010/2011..




Alhamdulillahi Robbil 'Alamin...
Aku bersyukur ke Hadhrat Allah S.W.T kerana diberikan kesempatan untuk menulis..

Alhamdulillah sesi pembelajaran untuk sem 1 ni telah pun berakhir dengan peperiksaan akhir semester subjek Introduction to Mass Communication..
Alhamdulillah 5 kertas telah pun terjawab..
tinggal tunggu keputusan.. Harap2 keputusan sem pertama ni memuaskan la....
m0hon doanya.....~~

Cuti ni tak rancang nak buat ape...
sebab cuti ni pon berapa hari je..0rang lain cuti dekat sebulan, aku cuti seminngu je....sedih la jugak....hehe..
tapi nak buat mcmana kan...

aku ade training debate 25 hb smpai bukak sem 2 ni....sebab ad Royal Debate bukak sem ni...kat UTHM, JOHor..
training PALAPES pon ade jugak... seminggu sebelum buka sem 2 ni..
hmmm....terpaksa lah aku tinggal sorang2 bertemankan jin2 kat mahallah Salahuddin yang sangat dekat t0oo..... hmm tak pe lahh demi debat ni, aku sanggup buat ape saje...hohoo..

x saba pulak rasenye nak training.... kalu x dapat main untuk Royal debate ni pon tak pe lah.. training ni pon dah cukup buat aku.. kalau terpilih main pon Syukur la....tapi First year ni aku x nak la wakil UIA ni dlu...rase mentah lagi pon ade..v0cab pon kurengg....hehee....
tapi kalau terpilih, i'll do the best..!

sebut fasal PALAPES ni...had0ooii... x taw la nak ng0mong ape lg....
rase dah xde feel nak j0in PALAPES..rase nak undur diri pon ade jugak,
nak tumpukan pade debate je...tapi sayang jugak nak tinggalkan,..
kalau ku pilih kedua-duanya, rase x mampu pulak...
hmmmm x tawu la , dlm dilemma skarang nih...
aku dah pergi markas, jumpa kapten Mas, untuk mengundur diri,,,,,

siap buat sesi kaunseling lagi tuu...
nnt akan di panggil untuk kali kedua...
harap2 permohonan aku untuk keluar diluluskan laa..hohoo..
aku serahkan semuanya pada kapten la..
kalau kapten kata boleh, aku terpaksa la undur diri or keluar PALAPES ni,,,,kalau x bagi... hmmmm panjang pulak ceritanya...aku terpaksa lah mencekalkan diri ni untuk terus bertahan dalam Anggota PALAPES UIAM nih.....T_T

Tak pelah..mungkin ada hikmah yang kita tak nampak..Allah menyediakan yang terbaik untuk hamba-hambanya...

m0od: MERDEKA..!!



Nak tidur puas2..^^


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO