!خلّي الكلاب تنبح

الخط يبقى زماناً # وصاحب الخط مدفونا

Wednesday, October 20, 2010

:: Pesanan Untuk Wanita ::



Ali r.a. meriwayatkan sebagai berikut: "Saya bersama Fatimah berkunjung kerumah Rasulullah & kami temui baginda sedang menangis. Kami bertanya kpd baginda,"mengapa tuan menangis wahai Rasulullah?" Baginda menjawab, "pada malam aku di Isra'kan ...kelangit, aku melihat org sedang mengalami berbagai penyeksaan...maka bila teringatkan mereka aku menangis." Saya bertanya lagi,"wahai Rasulullah apakah yg tuan lihat?" Baginda bersabda:



1. Wanita yg digantung dgn rambutnya & otak kepalanya mendidih.



2. Wanita yg digantung dgn lidahnya serta tangannya dipaut dr punggungnya sedangkan aspal yg mendidih dari neraka dituangkan ke kerongkongnya.



3. Wanita yg digantung dgn buah dadanya dari balik punggungnya sedangkan air getah kayu zakum dituang ke kerongkongnya.



4. Wanita yg digantung , diikat kedua kaki & tgnnya ke arah ubun2 kepalanya serta dibelit dibawah kekuasaan ular & kala jengking.



5. Wanita yg memakan badannya sendiri serta dibawahnya tampak api yg menyala-nyala dgn hebatnya.



6. Wanita yg memotong badannya sendiri dgn gunting dr neraka.



7. Wanita yg bermuka hitam & memakan ususnya sendiri.



8. Wanita yg tuli, buta & bisu dlm peti neraka sedang darahnya mengalir dari rongga badannya (hidung,telinga,mulut) & badannya membusuk akibat penyakit kulit dan lepra.



9. Wanita yg berkepala spt kepala babi & kaldai yg mendapat berjuta jenis siksaan.



Maka berdirilah Fatimah seraya berkata,"Wahai ayahku, ceritakanlah kpd ku apakah amal perbuatan wanita2 itu." Rasulullah s.a.w bersabda, "Wahai Fatimah, adapun tentang :



1. Wanita yg digantung dgn rambutnya krn dia tidak menjaga rambutnya (di jilbab) dikalangan lelaki.



2. Wanita yg digantung dgn lidahnya krn dia menyakiti hati suaminya dgn kata



3. Kemudian Nabi s.a.w bersabda: "Tidak seorang wanita yg menyakiti hati suaminya melalui kata2nya kecuali Allah akan membuatnya mulutnya kelak dihari kiamat,selebar 70 zira' kemudian akan mengikatnya dibelakang lehernya.



4. Adapun wanita yg digantung dgn buah dadanya krn dia menyusui anak org lain tanpa izin suaminya.



5. Adapun wanita yg diikat dgn kaki & tangannya itu krn dia keluar rumah tanpa izin suaminya, tidak mandi wajib dr haidh & nifas.



6. Adapun wanita yg memakan badannya sendiri krn suka bersolek utk dilihat lelaki lain serta suka membicarakan keaiban org.



7. Adapun wanita yg memotong badannya sendiri dgn gunting dari neraka kerana dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) dikalangan org yg banyak dgn maksud supaya org melihat perhiasannya dan setiap org jatuh cinta padanya krn melihat perhisannya.



8. Adapun wanita yg diikat kedua kaki & tangannya sampai ke ubun2nya & dibelit oleh ular & kala jengking krn dia mampu mengerjakan solat & puasa.Tetapi dia tidak mahu berwudhuk & tidak solat serta tidak mahu mandi wajib.



9. Adapun wanita yg kepalanya spt kepala babi & badannya spt kaldai krn dia suka mengadu-domba(melaga-lagakan org) serta berdusta.



10. Adapun wanita yg berbentuk spt anjing krn dia ahli fitnah serta suka marah-marah pada suaminya.



Dan ada diantara isteri nabi2 yg mati dlm keadaan tidak beriman kerana mempunyai sifat yang buruk. Walaupun mereka adalah isteri manusia yang terbaik di zaman itu.Di antara sifat buruk mereka:



1. Isteri Nabi Nuh suka mengejek & mengutuk suaminya.



2. Isteri nabi Lut suka bertandang ke rumah org.



Semoga Allah beri kita kekuatan untuk mengamalkan kebaikan dan meninggalkan keburukan.



... =)


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Friday, October 15, 2010

PRE-REG



Hari ini sangat berdebar-debar sebab nak pre reg subjek.Pukul 4.45 lagi dah stand by kat dpan laptop.Ingat x nak solat Asar dlu takut x sempat nak add subjek, tapi takut x berkat pulak kan..heee..solat la Asar dlu kat Masjid..
Habis je salam imam bace doa terus berlari ke bilik OR debate..fuhhh nasib baik sempat..belum lagi pkul 5...

Tepat jam 5 petang terus online , Alhamdulillah...satu per satu subjek boleh add..senang sangat time 2..semua subjek yang aku nak sem depan dapat add dengan mudahnya..Alhamdullahi Robbil 'Alamin....
Syukur sanggatt2 dapat add...('0') sebab sebelum ni first sem memang susahh giler nak ad..tapi sem 2 ni memang xnak lepaskan peluang ni...Rasa nak melompat2 keriangan jewww hihii....Antara subjek2 yang aku add:


1.Arabic Syntax 1 (Nahwu)
2. Arabic Morphology 1 (Sorf)
3. HISTORY OF ARABIC LITERATURE
4.CREATIVE THINKING & PROBLEM SOLVING
5. ISLAMIC ETHICS (ARABIC)
6.INTRODUCTION TO SOCIOLOGY
n Lass skali...........PALAPES........


Alhamdulillah 18.5...
Terima Kasih abng2 dan kakak2 Arabic debate yang banyak membantu atas tunjuk ajar dan panduaN pemilihan lecture dan subjek..harap2 subjek2 tu x berat la...cume Tarikh adab 2 je kot banyak menghafal sikit...ergghhhh takut jugak..
SEM depan x yah la susah payah nak add manual..senang sikit kerja aku..huhuu..;)

sibuk2 pre reg final Exam dah dekat......
Lagi 2 minggu nak Final Exammmmm....tak study ape lg nixx......=(

huwaaa.....


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, October 12, 2010

Presentati0n



Salam mahabbah semua...
semoga dalam keadaan sihat dan baik-baik hendaknya....

Alhamdulillah...minggu ni minggu terakhir presentation..lega rasanya selepas dapat buat yang terbaik walaupun last2 minit baru nak buat power point..
First subjek Computer Application, Present fasal tahsin kitabati(Cara terbaik dalam penulisan menggunakan internet dalam bahsa Arab),Present yang ni memang puas hati la..ustazah pon cakap..jayyid,Mumtaz..... Harap2 markah full laa...Amin..

Then,Subjek Bahasa Melayu,Present tentang kesalahan pada papan tanda yang terdapat di Kuala Selangor. present yang ni pon cikgu puji jugak..Alhamdulillah...huhu..

Yang Last present Advanced Arabic..ustaz suruh present apa sahaja..yang penting mesti ad gambar...then ustaz bagi terus result....Alhamdulillah sekali lagi, result yang sanagt memuaskan hati siapa yang dapat......15/15..perrghhhh tak pernah seumur hidup present dapat full marks..!! The only one in the class..! Syukran Ustaz Dr.Fauzi bagi markah sebegitu... Berbaloi jugak usaha buat Last minit...
n credit to Nadeer Nasser yang banyak menolong aku buat presentati0n ni....Dia orang Yamen.. my Best Frenzzz Forever..!!


Inilah Dia Nadeer Nasser yang banyak tolong aku..Time ni kat Econss Cafe pukul 9.30 malam..Tanxx Nadeer.!! mY best frenzz , From Yamen..



Hmmmmm....... Habis dah presentati0n sekarang ni tumpukan pada Final Exam 30 hb 10 ni.....Nasib baik lah PALAPES dah habis training...Kalau x....beban la otak aku..huh!
walaupun sibuk2 mcm ni..kelas debat berjalan seperti biasa setiap malam selasa dan khamis...Sebab Royal Debate dah nak dekat ni....hmm..Hari khamis ni kene main pulak..adehh :< memang agak berat jugak tajuk nih...huhu
Harap2 dapat perf0rm yang terbaik la malam tu....

Apa-apa pun nak ucapkan G0od Luck kepada kawan2 semua..mungkin ada yang x habis presentati0n lg....dan Final exam nnati..x lame lagi....First sem ni la kene sc0re pointer..tapi x tahulah..macam x dapat 3.5 je....hohooo....

Akhir kalam,segala yang baik itu datangnya dari Allah.dan segala kecacatan dan kelemahan itu datangnya dari diri saya yang lemah ini....

كل دقيقة وأنتم بخير


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Thursday, October 7, 2010

Tanda tanda Kematian



Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT...

kepada hambanya dan hanya
akan disedari oleh mereka yang
dikehendakinya. Walaubagaimanapun
semua orang Islam akan mendapat tanda
ini cuma samada mereka sedar
atau tidak sahaja. Tanda ini akan
berlaku lazimnya selepas waktu Asar.


Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut
sehingga ke hujung kaki akan
mengalami getaran atau seakan-akan
mengigil. Contohnya seperti daging
lembu yang baru saja disembelih dimana
jika diperhatikan dengan
teliti kita akan mendapati daging
tersebut seakan-akan bergetar.
Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka
yang sedar dan berdetik di
hati bahawa mungkin ini adalah tanda
mati maka getaran ini akan
berhenti dan hilang setelah kita sedar
akan kehadiran tanda ini.
Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran
atau mereka yang hanyut
dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal
kematian, tanda ini akan
lenyap begitu sahaja tanpa sebarang
munafaat.
Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda
ini maka ini adalah peluang
terbaik untuk memunafaatkan masa yang
ada untuk mempersiapkan diri
dengan amalan dan urusan yang akan
dibawa atau ditinggalkan sesudah
mati.

TANDA 40 HARI
Tanda ini juga akan berlaku sesudah
waktu Asar. Bahagian pusat kita
akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini
daun yang tertulis nama kita
akan gugur dari pokok yang letaknya di
atas Arash Allah SWT.
Maka Malaikat Maut akan mengambil daun
tersebut dan mula membuat
persediaannya ke atas kita, antaranya
ialah ia akan mula mengikuti
kita sepanjang masa. Akan terjadi
Malaikat Maut ini akan
memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan
jika ini terjadi, mereka
yang terpilih ini akan merasakan
seakan-akan bingung seketika.
Adapun Malaikat Maut ini wujudnya cuma
seorang tetapi kuasanya untuk
mencabut nyawa adalah bersamaan dengan
jumlah nyawa yang akan
dicabutnya.

TANDA 7 HARI
Adapun tanda ini akan diberikan hanya
kepada mereka yang diuji dengan
musibah kesakitan di mana orang sakit
yang tidak makan secara
tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

TANDA 3 HARI
Pada ketika ini akan terasa denyutan di
bahagian tengah dahi kita
iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika
tanda ini dapat dikesan maka
berpuasalah kita selepas itu supaya
perut kita tidak mengandungi
banyak najis dan ini akan memudahkan
urusan orang yang akan
memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak
akan bersinar lagi dan bagi
orang yang sakit hidungnya akan
perlahan-lahan jatuh dan ini dapat
dikesan jika kita melihatnya dari
bahagian sisi. Telinganya akan layu
dimana bahagian hujungnya akan
beransur-ansur masuk ke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan
perlahan-lahan jatuh ke depan dan
sukar ditegakkan.

TANDA 1 HARI
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana
kita akan merasakan satu
denyutan di sebelah belakang iaitu di
kawasan ubun-ubun di mana ini
menandakan kita tidak akan sempat untuk
menemui waktu Asar keesokan
harinya.

TANDA AKHIR
Akan berlaku keadaan di mana kita akan
merasakan satu keadaan sejuk
di bahagian pusat dan ianya akan turun
ke pinggang dan seterusnya
akan naik ke bahagian halkum.
Ketika ini hendaklah kita terus mengucap
kalimah syahadah dan berdiam
diri dan menantikan kedatangan
malaikatmaut untuk menjemput kita
kembali kepada Allah SWT yang telah
menghidupkan kita dan sekarang
akan mematikan pula.

Sesungguhnya mengingati mati itu adalah bijak.
Saling berpesan2lah sesama kita.....


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

(0_o)



Salam semua...
Lame betul nak update blog nih.
mungkin sibuk kot..
sekarang ni mingu2 present n mid term...
baru lepas present c0mputer dengn BM..pas ni tinggal 1 lg presentation yang kene buat,,,ADVENCED ARABIC...

kalutnye minggu ni....
x cukup tidur, tak cukup makan..
letih dengan kelas debat malam..hmmm PALAPES lg..
pening dan serabut kepala..

nasib baik sabtu ni latihan dengan Uitm shah alam cancel...Alhamdulillah..
tapi ad latihan dan training macam biase sabtu ni.....
Latihan terakhir PALAPES..

Lepas 2 dah habis untuk sem ni..sem depan pulak..('_0)

N then x sabar nak dapat elaun...huhuuuu...


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO