!خلّي الكلاب تنبح

الخط يبقى زماناً # وصاحب الخط مدفونا

Sunday, December 26, 2010

kesalahan2 membaca Al-Quran




Assalamaualaikum dan ssalam sejahtera..

Entry kali ni saya ingin berkongsi sedikit apa yang saya peroleh dari seseorang...
harap dapat memberi sedikit pengetahuan kepada pembaca...

Sesungguhya ulama pembaca Al-Quran telah membahagikan kesalahan-kesalahan dalam Al-Quran kepada 2 bahagian:

p/s:di sini saya hanya menggunakan tulisan rumi dalam menunjukkn huruf-huruf hijaiyah,sebab x pandai nk tulis real2 jawi punya..harap semua sahabat2 boleh memahami..^_^

PERTAMA:Kesalahan yang jelas(Jali)



Menukarkan huruf hijaiyah sama ada boleh mengubah maksud ataupun tidak.Sebagai contoh:menukarkan huruf Ha(jim yang tiada titik..^_^) kepada huruf Kho
Menambah atau membuang huruf hijaiyah
Menukarkan baris bacaan.Sebagai contoh:menukarkan baris fathah(atas) kepada baris kasroh(bawah)
Menambah atau membuang baris bacaan
Seseorang yang jahil berkaitan dengan ilmu tajwid dapat mengesan kesalahan si pembaca
Kesalahan-kesalahan ini dihukumkan berdosa,dan para pembaca Al-Quran seharusnya meninggalkannya.Jika kesalahan-kesalahan ini berlaku di dalam bacaan solat seperti Al-Fatihah yakni salah satu rukun solat,wajib di baca dengan tajwid yang betul,sekiranya tidak dan didapati terdapat kesalahan2 seperti di atas,maka solatnya tidak sah..


.
.
.
.
.
.


KEDUA:Kesalahan yang tidak jelas,tersembunyi(Khafi)



Kesalahan2 yang tidak membawa kepada perubahan makna seperti
Meninggalkan dengung
Panjang harkat sesuatu bacaan
Tidak membaca sifat huruf dengan sempurna
Kesalahan ini tidak membawa kepada batalnya solat namun demikian para pembaca Al-Quran mestilah meninggalkannya.Ianya dihukumkan makruh dan aib di sisi pembaca Al-Quran.

.
.
.
.
.




Mudah-mudahan dengan perkongsian ini kita mampu memperbetulkan kesalahan yang terkadang kita tidak begitu perasan mengenainya..
Dan sesungguhnya,bukankah peringatan itu bermanfaat bagi mereka yang beriman sepertimana firman Allah dalam surah Adz-Dzariyat,ayat 55:
"Dan tetaplah memberi peringatan,kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang mukmin"



~kerana ikhlas itu adalah paksi~





Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, December 21, 2010

Royal Debate 2010











Salam...
Alhamdulillah..
selesai sudah Royal Debete untuk tahun ni....201o
yang berlangsung selama 5 hari di Universiti Tun Hussien Onn, Batu Pahat , Johor

Sedikit perkongsian......
walaupun saya tidak terlibat secara langsung, tetapi saya mengikuti perdebatan tersebut
selama 5 hari tersebut di UTHM..

dan saya sangat teruja apabila melihat pendebat2 dari aliran universiti yang berbeza like UPM,UMP,UM,USIM,UPSI,UKM dan lain2.....

mereka boleh berdebat dalam bahasa arab,, dan sebahagian kecilnya bukan berasal dari bidang bahasa arab.....
Sangat taajub melihat keletah dan cara penyampaian berdebat dalam Bahasa Syurga ini...

sangat hebat..! Tahniah...

walaupun pada tahun ini UIA tidak membawa pulang Piala DiRaja...
tapi syukur Alhamdulillah......
atas kemenangan sampai ke tahap semi-Final apabila tewas di tangan USIM dan UNISZA...

walaupun tewas, tetapi anda semua adalah pemenang di hati saya forever......, in my heart u all are the true champions n will always be...!


........................................................................................................................................


Snap2 Royal Debate





















admire debator: kak Aisyah







Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Monday, December 13, 2010

new sem begin





Assalamualaikum
dan
Salam 1 UIA.........

hARI INI ,13 dISeMbeR 2010,
BERMULALAH-kIsAh-hiDUp-AKu-YANg-baRU
dImAnA-Sem 2-tELAh PoN bErMULa
dENgAn-aZaM-bARu-
yaNGA-CeRIA....

HoPe-this-SemEStEr-AkaN-LEBih-BERsEmANgat
DenGan-18.5-cReDiT-hOuR...
h0Pe-pOiNtEr-PoN-MeNInGkat-DarI-yanG-sEm-LePAS.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.


itu-JeR-naK-CaKap


o............k.........


-
-
-
-
-
------

ByE..

-----------------------------------------------------------------------------------------
SnAP2 cikIt HArI TerAkHiR laTIhan BeRTeRuSan
PALAPES sem 1 2010





Last TrAInInG palapes..
LaTiHan beRtERUsaN PALAPES..
8 dIsEmBeR - 12 DiSeMbEr 2010
UIAM.....


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Friday, December 10, 2010

Entry baru lorh.. ;)




Salam pembuka bicara...

hmmm lame btol la x update2 blog nih..
malas bebeno rasa nya nak menaipp....hehee

rasa nak delete blog ni pon ade gak....hua3....

bukan ape, cume xde idea nak tulis ape...asyik2 copy and paste je info2 dlm blog2 orang lain nih..
hahaa...boley macam tue pulak ye... plagiarism nihh.....


xpe la yang penting ade entry...hohooo..

tak ade ape yang nak cakap apee, just nak gtaw.. skrang ni tengah latihan Berterusan ataupun Latihan Lanjutan PALAPES,,,,

tapi buat kat dalam UIA jer...
hmmm no komen la pasal training nih...

macam biasellaa sendi2 dan otot aku dah semakin sengal....

high skin preassure....
high face preassure....
high heart preassure...
high muscle preassure........
high tendon preassure........

kira nya semua la preassure......grrrrrrr....


nasib baik tak high blood preassure jerr.....huhuu.

latihan ni juz 5 hari je,,,sebelum masuk sem 2.....sampai hari Ahad 12 hb ni....

13hb nie da masuk sem baru...
so azam pon kene la baru jugak kan....
hihii..

hope this semester akan better la dri sem 1 ni,,,hmmm

hmmm,,cakap banyak pon tak guna..aku pon da mengantok..baru habis training..
dalam kepenatan ni pon mampu jugak aku main taip2 ...

hehee... pape pon hope u guys enjoy this blog...
walaupon ,mcm over kan...
hahaa...

x berminat pon nak ber blog2 nih...



Novel sekarang yang aku sedang bace,,,
lagi lebih kurang tinggal 100 muka surat lagi....




hmm,, okey laaa....
mata ni sangat3 dah kuyu..
xde idea nak tulis ape...

kalau mengarut2 maaf la yeea..

ok bayy..
luv u all..........!! mmmuahxxx!!


m0od : letih, plus otot semakin menegang........tettt..!




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Monday, November 29, 2010

A chance at 'hidayah'






I have heard some people say " What's the use of praying? i dont even understand the words i'm reciting over and over", or "Praying is a waste of time as i can't concentrate (khusyu') on the act of praying itself n my mind wanders elsewhere" or " I pray but God never seems to answer my prayer" or " I'm just too tired and lazy" and a number of other excuses and justifications for leaving the 2nd rukun of Islam and its pillar; prayer (solat). I am not a religious scholar and therefore i dont think it's in my position to talk abt hukm or the halal/haram aspect; bt instead i'd like to touch on this from the perspective of a normal practising muslim.


Since a young age, i was taught by my parents that praying is important and that no matter how sleepy or tired i was, or whether i was playing with my frens, i shud never leave prayer. Being young and not understanding its significance then, i often skipped on prayers especially if i was watching a good show on tv. I wud pretend to go to my room to pray, but wht i'd do was jump on the bed and play around till enough time (about 3-4 mins) has passed, then i wud refold/rearrange my praying mat and telekung and go bck to watching tv. Sometimes i wud perform the prayer bt in the manner of a chicken pecking corns or "sembahyang patuk ayam"...


But as the years passed and especially after i had gained a good understanding of the Arabic language, i slowly started to understand its significance. As i recited the words and verses in my prayer, i made sure tht i knew wht they meant and tried to appreciate it everytime i stand to pray. However i admit that as a normal human being, whose iman goes up and down, sometimes i'm not able to concentrate as my mind starts on a tour to a shopping mall or performs some mental tasks such as thinking abt my assignments etc. There are also days when i wud feel too tired, too lazy to pray, or when i'm out having fun with my frens or when i had slathered mascara, lipstick and other make-up on my face and doing the ablution wud require me to put them all over again (it's tedious i tell u)..bt nevr have all these been an excuse for me to leave prayer..bcs i strongly believe that anytime while in the act of reciting Fatihah n other verses, in ruku' n sujood, Allah swt cn give a person 'hidayah' to become a better muslim n individual. No matter how ritualistic n routine it may seem to u, keep on performing ur prayers n never give up, bcs who knows one day while doing it, Allah will open ur heart and u may find the inner peace and strength u were so lacking previously...


I remember my respected lecturer n supervisor, Prof. Malik Badri once saying something similar in his class lecture..he said tht even though u feel tht it's become ritualistic for u, dont ever stop praying..bcs ur saying the fatihah over n over again has a positive effect on ur body;as it wud seep into ur nerves and nervous system. Who knows this act of urs cud someday save u from getting 'lost'..as all ur body system already knows the truth n the right path..


I also remember the words of a close fren, Aishah Fauzi who said "Ingat Allah tatkala senang, supaya doa kita sudah biasa didengar Allah & dikala susah, dimakbul itu mudah" (Remember Allah during ur time of ease, so that Allah is accustomed to hearing our prayers, thus making acceptance/fulfillment of prayers during difficult times easy).

Therefore in ur remembrance of Allah swt in ur prayers five times a day could someday help u out and facilitate ur matters when u r facing troubles in life. Allah swt says "Remember Me, I will remember you; thank Me and reject Me not" (Quran 2:152). Therefore if u want Allah to remember u esp when u rexperiencing hardship in life n feel tht u cud not cope anymore...as Muslims ur only way out is to remember Him..


Take this example, if a person is drowning in a stormy, violent sea, with waves as high as five feet crashing on him...if a rope was held out 2 him, do u think he'll grab it? I'm sure he will and i'm definitely sure i also will...We muslims already have this
rope tied around us by our perfoming the prayers sincerely n faithfully..why wud then anyone wants to cut this rope separating him between 'life n death'??

If someone has been very kind and generous to us, helping us with whatever we need to keep on living our life, we wud naturally feel grateful and indebted to the person; we wont hesitate to do our best to repay his/her kindness. Then how can we hesitate towards our Lord, the most Gracious and most Merciful towards His servants who has blessed us with so many blessings that they are uncountable??... the least we cud do as grateful n humble servants are to perform our prayers dutifully. Afterall, this cud be our easiest chance at 'hidayah'...May this serve as a reminder to myself first and foremost and to all of us, ameen..






Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Saturday, November 27, 2010

..Lafaz salam yang betul..




Assalamualaikum..


Entri kali ni saya ingin berkongsi sedikit apa yang saya peroleh dari kawan saya mengenai lafaz salam...




Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)
السلاما=keamanan.....
baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or
ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...
Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain...



Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita
tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.
Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh



Ringkasnya, baginda SAW akan Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”
dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.
Jawab salam yang betul ialah ;

WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;
WAALAI KUM SALAM


Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
Kirim salam, assalamualaikum pada Hazim ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat Hazim yer”....


Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“....

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi y
ang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.
Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum
“.
Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”

Gunakan perkataan“Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.” Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya





Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Wednesday, November 24, 2010

..busan bosan..!



saya x tawu nak buat ape.....
saya sangat bosan sekarang ni...
0rang lain semua xde..
saya sorang shja di bilik ni...
saya sangat lapar...
cafe salahuddin tutup..
saya x tawu nak makan ape...

saya sangat bosan,boring..!!


esok training debat...
cepat la hari esok....
saya sudah tidak tahan lagi ni....

saya x puas cuti di rumah...
saya mahu pulang...
saya mahu tolong adik saya spm skarang ni...

grrrr sangat boring....




sanagt laparrr...

xde makanan ke...????


hujan pulak 2 kat luar...
malam ni aku tdur sorang2..



aku takut......

aku seram...

saya nak balik...


m0od: LAPAR+ BOSAN +BORING +SUNYI +SEPI +SERAM +bla bla bla..


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Wednesday, November 17, 2010

:: Cinta Dan Harapan ::




Kemarin hanya tinggal kenangan
Bersama peristiwa semalam
Adakah hari ini yang ku tempuh
Kan bersinar untuk hari esok


Benarlah apa yang telah dikata
Penantian itu satu penyiksaan
Kepastian membunuh kerisauan
Ketabahan mendamai keresahan



Dalam dada ada bara cinta yang menyala
Dalam cinta ada kita berdua
Tiada siapa bisa mengungkai rindu di jiwa
Dengan iman dapat kita membendungnya



Hanya kudrat Tuhan
Yang bisa menyatukan
Dan bisa meleraikan
Cinta sesama insan



Rahmat kasih sayang
Yang amat diharapkan
Untuk kita abadikan
Kasih di alam cinta bahagia




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO