!خلّي الكلاب تنبح

الخط يبقى زماناً # وصاحب الخط مدفونا

Friday, February 9, 2018

ARKITEK JALANAN- INSPIRED!

Assalamualaykum ^^,

''To be honest, aku dah bosan dah dengar orang cakap ' belajarlah kerana Allah' setiap kali aku mengadu down, setiap kali aku mengeluh nak give up...

Aku diam sajalah, acah-acah makan dalam.
Yalah, orang picisan macam aku ni mana layak membantah ayat-ayat daripada budak-budak usrah.

Tapi sebenarnya kan...
Aku tak pernah faham pun maksud 'belajar kerana Allah' tu.''

Petikan di petik daripada buku yang sedang aku baca ni. ARKITEK JALANAN yang ditulis oleh Teme.  Tertarik dengan tulisan di kulit belakang buku ini, terus aku beli. Memang aku berhasrat nak sambung belajar sejak tamat degree hari tu (2014). Now, 2018. Terus berangan-angan mat jenin. Sampai bila lah angan-angan ni nak jadi kenyataan macam penulis buku ni.

Hmm.

Doakan la aku sambung Master kat Morocco. Pliss.



Friday, January 19, 2018

ENGLISH LANGUAGE PROFICIENCY PROGRAMME FOR WORKING ADULTS

Hello guys!

Pusat Pendidikan Berterusan Universiti Malaya (UMCCed) ada menawarkan kursus kecekapan bahasa Inggeris atau English Language Proficiency Programme untuk golongan bekerja yang ingin memantapkan tahap penguasaan bahasa Inggeris mereka.


Program ini akan memfokuskan 4 kemahiran, Reading, Writing, Listening dan Speaking. Sesiapa yang berminat boleh menghubungi nombor yang terdapat dalam flyer dalam di bawah.



 Untuk maklumat lanjut, sila klik di sini.





Saturday, April 29, 2017

Just Update

Assalamualaykum,

Apa khabar semua? Harap semua baik-baik belaka. Hampir setahun tidak menulis. Mungkin sibuk agaknya.

InsyaAllah, saya akan cuba untuk menulis at least sebulan sekali. :) By the way, lagu baharu yang baru saya update dalam blog ni, Ew'ediny by Ramy Gamal.

Salam Rindu,

Tuesday, May 17, 2016

Let's Laugh!

1)
Teacher: How old is your father?
Kid: He is 6 years old.
Teacher: What?? How is this possible?
Kid: He became father only when I was born.

(Logic! Children are quick and always speak their minds.)

2)
Teacher: Hazwan, go to the map and find Fiji.
Hazwan: Here, it is.
Teacher: Correct, Now, Class, who is discovered Fiji?
Class: Hazwan
Teacher: Choyy you!

3)
Teacher: Dik Non, how do you spell 'croccodile'?
Dik Non: K-R-O-K-O-D-I-A-L
Teacher: No! that's wrong.
Dik Non: Maybe it is wrong, but you asked me how I spell it.

4)
Teacher: Amnan, what is the chemical formula for water?
Amnan: H I J K L M N O
Teacher: What? What are you talking about?
Amnan: You said yesterday it's H to O.

5)
Teacher: Soly, your composition on 'My Dog' is exactly the same as your brother's. Did you copy his?
Soly: No sir! It's the same dog. 

(I want to adopt this kid!!!)

6)
Teacher: Zuhair, what do you call a person who keeps on talking when people are no longer interested?
Zuhair: A teacher.

Laughter is the soul's of medicine.:)

Sunday, May 8, 2016

الاحتفال الدوالي الثامن والخمسون بتلاوة القرآن الكريم وحفظه لعام 2016م

Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Antarabangsa kali ke-58 telah melabuhkan tirainya pada 9 Mei 2016 yang lalu. MTHAQ ini berlangsung selama 5 hari berturut-turut ini menerima penyertaan lebih daripada  50 buah negara termasuk Amerika Syarikat, Hong Kong, Belanda, Sepanyol, Croatia, Belgium dan lain-lain.

Secara peribadi, pada tahun ini saya mendapati mutu pembacaan Qari dan Qariah semakin baik, lancar dan mengagumkan. Saya sangat kagum kepada negara yang minoritinya adalah beragama Islam seperti Hong Kong, Amerika Syarikat, Belanda dan Croatia yang mana mampu membaca dan bertaranum dengan baik sekali.

Adik Hamzah El Habashy
Sekalung tahniah buat peserta Hafazan dari Amerika Syarikat, Adik Hamzah El Habashy yang merangkul tempat ke-3 dalam Ihtifal ini. Saya di fahamkan beliau baru berumur 14 tahun dan telah mengahafal 30 juzuk Al-Quran! MasyaAllah.

Tahniah kepada semua pemenang!


:D
Johan Hafazan dari Mesir

Love it immensely. 
uhebbukom fillahe ~
:)



Qutr Ferdouse
Dewan Merdeka, PWTC Kuala Lumpur

Wednesday, May 4, 2016

Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran Antarabangsa 2016

Assalamualaikum,

Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran peringkat Antarabangsa datang lagi dengan edisinya yang ke-58 pada tahun ini 1437H / 2016M. Musabaqah kali ini bermula pada 2-7 Mei 2016.

Alhamdulillah pada tahun ini berkesempatan lagi untuk hadir ke PWTC untuk menyaksikannya secara langsung. :)

Kepada anda di luar sana, marilah sama-sama memeriahkan dewan Merdeka PWTC bagi merasai keshayduan alunan Kalamullah dan beramah mesara dengan kenalan baru.

Mana tahu terjumpa jodoh ke? huhu





Tuesday, May 3, 2016

أربع اعترافات عني



Syukran ~

Wednesday, April 13, 2016

رمضان قريب

فضل شهر رمضان:قال ﷺ : ( قد جاءكم شهر مبارك، افترض عليكم صيامه، تفتح فيه أبواب الجنة، وتغلق فيه أبواب الجحيم، وتغلّ فيه الشياطين، ،،،)

الله بلغنا رمضان . آمين يا رب


Counting days for Ramadhan ~

Friday, March 18, 2016

#2016

Hye bloggers, readers!

Good day to you~

Wawuuuuu dah bersemut blog ni! Lama tak update.
Seakan-akan lupa yang aku mempunyai laman ini. Takpelah, mungkin sebab sibuk dengan pekerjaan duniawi dan ukhrawi kut. hehe

By the way, Welcome back to laman syababussahara (pemuda padang pasir). Semoga tahun 2016 yang masih lagi bebaki beberapa bulan ni dihiasi dengan sinar dan taqwa di sisi Pencipta-Nya.

Ameen.

Salam sayang dan rindu,<3 p="">




Qutr Ferdouse, 
Pemuda padang pasir

La Villas Condo, Setapak, KL